Cum să-ți ajuți copilul să-și descopere superputerile

Cum să-ți ajuți copilul să-și descopere superputerile

Astăzi vreau să-ți arăt câteva exerciții ca să-ți ajuți copilul să-și descopere superputerile (sau valorile).


Când ne gândim la valori nu ne referim neapărat la calități precum bunătatea, corectitudinea sau punctualitatea. Ne dorim ca al tău copil să descopere ce e cu adevărat important pentru el, care sunt lucrurile care îi plac și pentru care și-ar dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevăratele talente care, cu dedicare, se pot transforma în adevărate superputeri pe măsură ce crește.


Așadar, iată câteva întrebări pe care poți să i le pui copilului tău ca să-i descoperi valorile:

1. Ce lucruri știi să faci cel mai bine și îți place să le faci? 

2. Sunt și alte lucruri pe care ai vrea să le faci, dar nu știi cum încă?

3. Care este jocul sau activitatea ta preferată? De ce?

4. Ce îți place să faci în timpul zilei sau atunci când vrei să te relaxezi?

5. Când primești bani, care sunt lucrurile pe care ţi le cumperi prima dată?
6. Care e cel mai mare succes pe care l-am avut în ultima lună?

7. Dacă ai ști că nu ai cum să dai greș, ce ţi-ar plăcea să faci?
8. Ce activități îți dau energie și care sunt acele activități care te scurg de energie?
9. Dacă ar fi să alegi dintre (activitatea 1) și (activitatea 2) ce ai alege să faci mai des?

În continuare vreau să-ți arăt câteva caracteristici ale valorilor ca să le recunoști atunci când le descoperi sau le vezi la copilul tău.

Valorile noastre sunt simple și concrete. În cazul copiilor, sunt acele lucruri pe care le fac în fiecare zi și care le plac cu adevărat. 

Valorile se regăsesc în activitățile pe care le fac cu bucurie, în obiectele pe care aleg să le aibă mereu aproape cum ar fi jucăria preferată, cărți, creioane colorate sau un joc anume.

Valorile sunt unice. Fiecare dintre noi avem un set de valori diferit de alți oameni și se pot schimba în timp. 

Există valori care țin toată viața și valori care se pot schimba. Important este ca al tău copil să știe ce contează pentru el în acest moment și, în timp, să verifice dacă acea valoare mai este la fel de importantă sau nu. Pentru că, oricât de mici sau de mari am fi, cu toții ne dorim să ne petrecem cât mai mult timp făcând lucrurile care ne plac cu adevărat și care ne aduc bucurie și împlinire.

Cum poți să îi arăți copilului cum valorile lui se pot transforma în adevărate superputeri când va fi adult?

1. Discută despre valorile pe care le are acum și „ce i-ar plăcea să facă atunci când va fi mare”.

Nu contează ce spune sau dacă are de gând să facă o meserie din asta. În acest caz sunt importante mai multe aspecte. De exemplu, este grozav să vadă că-l susții în pasiunile sale. În plus, îl antrenezi să gândească în termeni de cum pot să aduc valoare celor din jur cu superputerile mele? În final, prin exemple constante, poate să înțeleagă cât de multe posibilități există în ziua de astăzi (și mai ales în viitor) ca să-și continue pasiunile și chiar să fie plătit pentru asta.

2. Arată-i specific cum pasiunile de acum se pot transforma în adevărate meserii.

De exemplu:

Un iubitor de skateboarding poate oricând deveni, prin exercițiu, un atlet extraordinar;

Un copil care experimentează cu ajutorul culorilor se poate transforma într-un make-up artist celebru;

Un copil care desenează poate ajunge să creeze jocuri pe calculator, să facă desene animate sau să fie un ilustrator profesionist.

Un copil pasionat de stele poate ajunge un astronom renumit sau pasiunea pentru astronomie se poate transforma în pasiune pentru fizică și alte științe și poate să-i întreacă în descoperiri pe Einstein sau Hawking.

Un copil care iubește construcțiile lego poate deveni un arhitect grozav sau un inginer priceput care lucrează la construcții magnifice precum turnul Eiffel sau următorul cel mai mare zgârie-nori de pe planetă.

Și exemplele pot continua la nesfârșit. Limita este doar imaginația. Că tot veni vorba de limitele imaginației, poți să-l provoci pe copilul tău să inventeze meserii noi de care vom avea nevoie în viitor.

3. Atunci când îl vezi că îi place să facă ceva, provoacă-l să vină cu idei despre cum poate ajuta asta lumea. De exemplu, dacă una dintre valorile lui este desenul, întreabă-l cum crede că poate ajuta el lumea prin desen. Dacă nu poate veni cu idei, dă-i o mână de ajutor.

4. Alegeți împreună una dintre valorile lui și faceți un plan prin care să și-o poată dezvolta.

Poți începe cu întrebările și exercițiile de mai sus ca să descoperi ce superputeri are copilul tău. Sau îl poți lăsa pe el să le descopere folosind Jurnalul Zilnic pentru Copii Remarcabili.

Credem că un gram de acțiune face cât un kilogram de cunoaștere. De aceea, când privim învățarea sau dezvoltarea personală, în special la copii, credem că e cel mai potrivit să învețe principii din experiențe, jocuri sau activități practice, într-un cadru sigur și distractiv.

De aceea suntem convinși că Jurnalul este metoda perfectă prin care copilul tău poate învăța idei pe care le poate pune în practică în mod repetat, fără să se plictisească și fără să fie nevoie să insiști.

Vezi mai multe detalii despre Jurnal și comandă-l aici:

Pe curând,

Cozmin și Adina

Distribuie pe:

Facebook
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru web.