Cum să-ți ajuți copilul să-și descopere superputerile

Cum să-ți ajuți copilul să-și descopere superputerile

Astăzi vreau să-ți arăt câteva exerciții ca să-ți ajuți copilul să-și descopere superputerile (sau valorile).


Când ne gândim la valori nu ne referim neapărat la calități precum bunătatea, corectitudinea sau punctualitatea. Ne dorim ca al tău copil să descopere ce e cu adevărat important pentru el, care sunt lucrurile care îi plac și pentru care și-ar dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevăratele talente care, cu dedicare, se pot transforma în adevărate superputeri pe măsură ce crește.


Așadar, iată câteva întrebări pe care poți să i le pui copilului tău ca să-i descoperi valorile:

1. Ce lucruri știi să faci cel mai bine și îți place să le faci? 

2. Sunt și alte lucruri pe care ai vrea să le faci, dar nu știi cum încă?

3. Care este jocul sau activitatea ta preferată? De ce?

4. Ce îți place să faci în timpul zilei sau atunci când vrei să te relaxezi?

5. Când primești bani, care sunt lucrurile pe care ţi le cumperi prima dată?
6. Care e cel mai mare succes pe care l-am avut în ultima lună?

7. Dacă ai ști că nu ai cum să dai greș, ce ţi-ar plăcea să faci?
8. Ce activități îți dau energie și care sunt acele activități care te scurg de energie?
9. Dacă ar fi să alegi dintre (activitatea 1) și (activitatea 2) ce ai alege să faci mai des?

În continuare vreau să-ți arăt câteva caracteristici ale valorilor ca să le recunoști atunci când le descoperi sau le vezi la copilul tău.

Valorile noastre sunt simple și concrete. În cazul copiilor, sunt acele lucruri pe care le fac în fiecare zi și care le plac cu adevărat. 

Valorile se regăsesc în activitățile pe care le fac cu bucurie, în obiectele pe care aleg să le aibă mereu aproape cum ar fi jucăria preferată, cărți, creioane colorate sau un joc anume.

Valorile sunt unice. Fiecare dintre noi avem un set de valori diferit de alți oameni și se pot schimba în timp. 

Există valori care țin toată viața și valori care se pot schimba. Important este ca al tău copil să știe ce contează pentru el în acest moment și, în timp, să verifice dacă acea valoare mai este la fel de importantă sau nu. Pentru că, oricât de mici sau de mari am fi, cu toții ne dorim să ne petrecem cât mai mult timp făcând lucrurile care ne plac cu adevărat și care ne aduc bucurie și împlinire.

Cum poți să îi arăți copilului cum valorile lui se pot transforma în adevărate superputeri când va fi adult?

1. Discută despre valorile pe care le are acum și „ce i-ar plăcea să facă atunci când va fi mare”.

Nu contează ce spune sau dacă are de gând să facă o meserie din asta. În acest caz sunt importante mai multe aspecte. De exemplu, este grozav să vadă că-l susții în pasiunile sale. În plus, îl antrenezi să gândească în termeni de cum pot să aduc valoare celor din jur cu superputerile mele? În final, prin exemple constante, poate să înțeleagă cât de multe posibilități există în ziua de astăzi (și mai ales în viitor) ca să-și continue pasiunile și chiar să fie plătit pentru asta.

2. Arată-i specific cum pasiunile de acum se pot transforma în adevărate meserii.

De exemplu:

Un iubitor de skateboarding poate oricând deveni, prin exercițiu, un atlet extraordinar;

Un copil care experimentează cu ajutorul culorilor se poate transforma într-un make-up artist celebru;

Un copil care desenează poate ajunge să creeze jocuri pe calculator, să facă desene animate sau să fie un ilustrator profesionist.

Un copil pasionat de stele poate ajunge un astronom renumit sau pasiunea pentru astronomie se poate transforma în pasiune pentru fizică și alte științe și poate să-i întreacă în descoperiri pe Einstein sau Hawking.

Un copil care iubește construcțiile lego poate deveni un arhitect grozav sau un inginer priceput care lucrează la construcții magnifice precum turnul Eiffel sau următorul cel mai mare zgârie-nori de pe planetă.

Și exemplele pot continua la nesfârșit. Limita este doar imaginația. Că tot veni vorba de limitele imaginației, poți să-l provoci pe copilul tău să inventeze meserii noi de care vom avea nevoie în viitor.

3. Atunci când îl vezi că îi place să facă ceva, provoacă-l să vină cu idei despre cum poate ajuta asta lumea. De exemplu, dacă una dintre valorile lui este desenul, întreabă-l cum crede că poate ajuta el lumea prin desen. Dacă nu poate veni cu idei, dă-i o mână de ajutor.

4. Alegeți împreună una dintre valorile lui și faceți un plan prin care să și-o poată dezvolta.

Poți începe cu întrebările și exercițiile de mai sus ca să descoperi ce superputeri are copilul tău. Sau îl poți lăsa pe el să le descopere folosind Jurnalul Zilnic pentru Copii Remarcabili.

Credem că un gram de acțiune face cât un kilogram de cunoaștere. De aceea, când privim învățarea sau dezvoltarea personală, în special la copii, credem că e cel mai potrivit să învețe principii din experiențe, jocuri sau activități practice, într-un cadru sigur și distractiv.

De aceea suntem convinși că Jurnalul este metoda perfectă prin care copilul tău poate învăța idei pe care le poate pune în practică în mod repetat, fără să se plictisească și fără să fie nevoie să insiști.

Vezi mai multe detalii despre Jurnal și comandă-l aici:

Pe curând,

Cozmin și Adina

Distribuie pe:

Facebook
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru web.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 69 lei

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă - Ce ar fi bine să știe adolescenții acum ca să facă primii pași către o viață împlinită

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 3 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili, Level UP și 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 139 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 267 lei

Preț: 228 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate în trei cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 2 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP

Preț: 99 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 178 lei

Preț: 151 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Toate împachetate în două cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care fac învățarea distractivă?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Încă nu te-ai hotărât? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul X (roșu) din colțul din dreapta sus