Cum să încurajezi copiii să aplice mai mult din ceea ce învață

Partea 1: Cum poți să-l ajuți pe copilul tău să înțeleagă că învățarea fără practică nu-l va ajuta foarte mult?

Bună,

Sunt Adina de la Copii Remarcabili.

Pe final de an vreau să-ți ofer câțiva pași pe care poți să-i faci ca să-ți sprijini copiii să aplice mai mult din ceea ce învață (fie că este vorba despre dezvoltarea lor personală, un hobby sau lecțiile de la școală). 

Însă mai întâi vreau să-ți arăt ceva…

Acum câteva săptămâni am primit un feedback pentru Cartea Secretă a Învingătorilor care ne-a făcut să ne amintim de unde și de ce am început această călătorie care a ajuns să se numească Copii Remarcabili. Încă îmi amintesc cum Cozmin a alergat cu laptopul în mână pe scări, a intrat grăbit în birou, mi-a pus laptopul în față și m-a întrebat cu un entuziasm de zici că l-a întâlnit pe Moș Crăciun: AI VĂZUT?!

Îți las mai jos feedbackul:

Este o carte pe care băiatul cel mare (9 ani) a parcurs-o cu mare interes, iar rezultatul s-a văzut în decurs de aproximativ 3 săptămâni, în care a învățat să își construiască singur un plan pas cu pas spre a-și dezvolta și îmbunătăți abilitățile conferite de talentul său înnăscut: adoră să exerseze la tobe, iar progresul său de la săptămână la săptămână este remarcabil. A înțeles pe deplin că talentul nu este suficient, că este nevoie de multă muncă și exercițiu, de activități fizice, inclusiv sport pentru a-și dezvolta armonios mișcările efectuate de mâini și picioare când exersează pentru acest instrument. Între timp, a lipit mare parte din stick-erele oferite în pachet pe tobe, iar noi părinții am fost de acord să-și personalizeze instrumentul cu aceste mesaje motivaționale care se pare că îl inspiră zilnic, astfel ca nu este nevoie să îi spunem noi "vezi că se pune praful pe ele", pentru că acest lucru nu se întâmplă. În plus a dezvoltat responsabilitate și multă atenție pentru îngrijirea și menținerea corespunzătoare a instrumentului mult iubit.

                            Anca S., mama unui băiețel de 9 ani


Nu am cuvinte să-ți spun cât de mult ne-a bucurat acest mesaj.

Să-ți spun de ce… (și asta este și primul subiect despre care vreau să-ți vorbesc în această scurtă serie despre cum poți să-ți sprijini copiii să aplice mai mult din ceea ce învață).

Pentru noi, adulții, este de la sine înțeles că așa stau lucrurile. Că este normal ca atunci când vrei să devii mai bun la ceva să îți faci un plan, să-ți setezi obiective, să exersezi, să-ți evaluezi progresul, să faci lucruri care te mențin motivat și așa mai departe. Știm asta. Însă de cele mai multe ori nu o facem.

Apoi, copiii pot înțelege asta. Probabil că dacă le explici ce am spus mai sus, pot înțelege și pot fi de acord cu tine că așa se face.

Însă ca un copil să pună în aplicare informațiile pe care le primește, din punctul nostru de vedere, este cu adevărat extraordinar. Pentru că face ceva ce 97% dintre adulții care participă la cursuri și traininguri de dezvoltare personală nu o fac. Mai mult decât atât, poate părea banal, dar să înțelegi cât ești mic faptul că ai nevoie de efort și perseverență ca să ajungi unde îți dorești, pentru noi, este de neprețuit.


Asta ne aduce la primul subiect (sau conștientizare) din această serie: informația fără practică este egală cu 0.

Din acest motiv am ales ca prin Copii Remarcabili să ne concentrăm pe dezvoltarea personală a copiilor. Cât ești mic, de cele mai multe ori, învățarea se bazează pe memorarea informațiilor. Când ești adult, îți petreci mare parte din timp în practică. 

Însă dezvoltarea personală nu există fără practică. De prea puține ori este de ajuns să citești ceva ca să-ți schimbe cu adevărat viața. Îți poate schimba modul în care privești un anumit subiect (și acesta este primul pas), însă de foarte puține ori poți vedea efecte în viața ta dacă nu aplici.

Și tocmai asta ne străduim să adăugăm în cărțile noastre: cât mai multe contexte și exerciții unde copiii să aibă ocazia să pună informația în practică și să se distreze atunci când fac asta.


Cum poți să-l ajuți pe copilul tău să înțeleagă că învățarea fără practică nu-l va ajuta foarte mult?

1. Poți să o faci indirect.

Poți să îl ajuți să vadă cum atunci când aplică anumite lucruri pe care le învață, rezultatele pe care le obține sunt de zeci de ori mai mari.

Poți să începi să lauzi aplicarea informațiilor (exersarea, perseverența) în loc de citirea sau aflarea informațiilor.

Poți să îl încurajezi să pună în aplicare ori de câte ori vine la tine și îți spune că a aflat ceva nou și este entuziasmat de asta.

2. Poți să o faci direct.

Îi poți repeta asta ori de câte ori vezi că învață ceva sau are o idee bună.

Poți să-i dai exemple concrete din viața lui. Adică te gândești la o situație în care copilul a învățat ceva și apoi a aplicat ceea ce a învățat și îi amintești ce rezultate a avut, versus, o situație în care doar a aflat informația și nu a pus-o în practică. Poți compara rezultatele pe care le-a obținut în ambele cazuri. Și poți repeta asta ori de câte ori copilul are o idee de care este entuziasmat sau atunci când află ceva nou într-o carte.

Poți să îi dai aceleași exemple din viața ta. După cum îți spuneam mai sus, noi, adulții, suntem experți la asta. Nici nu mai știu de câte ori am citit o carte și… cam atât (deși ideile erau foarte bune, le-am înțeles, eram de acord cu ele… etc).


Sper că ți-a fost de folos acest mesaj. Revin mâine cu alte idei despre cum poți să-ți sprijini copiii să aplice mai mult din ceea ce învață.

Se apropie Crăciunul și, dacă îți dorești să pui sub brad o carte de dezvoltare personală pentru copii, este cel mai bun moment să plasezi o comandă (înainte ca firmele de curierat să fie aglomerate). Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă aici: 

https://www.copiiremarcabili.ro/magazin/

Pe curând,

Adina

Partea a 2a: Fără o conștientizare puternică nu vom trece la acțiune

Bună,

Cozmin sunt, de la Copii Remarcabili.

Ieri am început o nouă mini-serie în care îți prezentăm câțiva pași pe care poți să-i faci ca să-ți sprijini copiii să aplice mai mult din ceea ce învață (fie că este vorba despre dezvoltarea lor personală, un hobby sau lecțiile de la școală). 


Am vorbit despre cum cred că e important ca de mici copii să înțelegem că învățarea fără practică nu ne ajută foarte mult și ți-am oferit câteva metode prin care poți să-i explici sau să-i demonstrezi asta copilului tău.

Înainte să trecem mai departe, vreau să-ți amintesc că, dacă îți dorești să pui sub brad anul acesta o carte de dezvoltare personală pentru copii, acesta este cel mai bun moment să plasezi o comandă. Ne apropiem de sărbători și asta înseamnă că urmează o perioadă foarte aglomerată pentru firmele de curierat și ne dorim să evităm, pe cât posibil, întârzieri la livrare. Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă aici:

https://www.copiiremarcabili.ro/magazin/

Astăzi vreau să trecem mai departe la al doilea principiu și anume: o conștientizare puternică duce la acțiune. 

Îți voi spune mai întâi ce înseamnă o conștientizare puternică, ce anume ne dă o conștientizare puternică și în final îți voi oferi câțiva pași pe care poți să-i faci ca să îi ajuți pe copiii tăi să le aibă. Va fi un e-mail mai lung dar mi se pare un subiect important care ne menține pe o cale de creștere personală continuă.

Asta s-ar putea să vină foarte bine în completarea principiului despre care vorbeam ieri pentru că, de cele mai multe ori, nu vom trece la acțiune până când nu vom avea o conștientizare puternică sau un moment de “aha!” cu privire la un subiect sau principiu (chiar dacă vorbim despre un principiu simplu pe care îl cunoaștem, cum ar fi faptul că învățarea fără practică nu ne ajută foarte mult să ne schimbăm viața).

La ce mă refer când spun o conștientizare puternică?

De cele mai multe ori, schimbările noastre de comportament sau de obiceiuri vin într-un moment de criză. De exemplu, chiar dacă știm că e nevoie să pierdem câteva kilograme și să avem un stil de viață mai sănătos (cu tot ce implică asta: mișcare, alimentație sănătoasă, un program bun de somn etc.), de prea puține ori o facem preventiv. De obicei, ne schimbăm obiceiurile și comportamentele în stilul de viață pe care îl avem ca urmare a unei vești proaste de la doctor. 

Atunci când auzim de la un specialist că e nevoie să slăbim pentru că altfel sănătatea noastră este în pericol (și mai ales când poți vedea negru pe alb pe un set de analize că așa este sau când treci printr-un episod care îți arată clar că e momentul să faci ceva - spun asta din experiență 🙂 ), atunci avem parte de o conștientizare puternică și trecem la acțiune. Chiar dacă până atunci știam că e nevoie să ne schimbăm stilul de viață, ni s-a mai spus poate de către cei dragi, am văzut semnale în stânga și în dreapta, nu am făcut nimic fără o conștientizare puternică.

Există câteva părți neplăcute în a avea astfel de conștientizări puternice. Și anume:

1. Le avem prea târziu și este nevoie să ne schimbăm viața la 180 de grade repede.

2. Dacă problema pe care am avut-o se îmbunătățește, tindem să uităm sau să ignorăm motivul pentru care am început să ne schimbăm comportamentul și revenim, încet, încet, la vechile obiceiuri - îți spun tot din experiență 🙂

3. Atunci când nu facem schimbări într-un mod proactiv și e nevoie de evenimente majore care să ne forțeze să acționăm, simțim că nu avem control și s-ar putea să luăm decizii pripite.


Cum spunea și Adina în e-mail-ul de ieri, acesta este motivul pentru care am creat Copii Remarcabili. Pentru că suntem de părere că este mult mai ușor să înveți și să aplici de mic principii de dezvoltare astfel încât, atunci când vei fi adult, ele să devină obiceiuri și să nu fii nevoit să-ți schimbi viața la 180 de grade.

Însă lucrurile nu stau chiar atât de sumbru când vine vorba despre conștientizările puternice. Deși crizele din viața noastră au rolul lor (să ne facă să înțelegem că ceea ce facem nu este neapărat congruent cu cine suntem), există și alte metode prin care poți avea o conștientizare puternică. Bineînțeles, fiecare cu un anumit grad de efect.

Ce altceva ne dă o conștientizare puternică?

1. Poveștile

Poveștile sunt modul prin care comunicăm noi ca oameni de mii de ani. Înainte să existe orice fel de tehnologie sau chiar scrisul, ne adunam laolaltă și spuneam povești.

În zilele noastre, o poveste bună rămâne modalitatea perfectă prin care, pe lângă faptul că creezi o legătură cu persoana cu care vorbești, poți transmite un mesaj important sau poți să-i oferi unei persoane o conștientizare puternică.

De aceea iubesc orice formă a unei povești bune. Fie că vine la tine într-o carte, într-o discuție, într-un exemplu, într-un webinar, în timpul unui curs sau într-un film, poveștile pot fi ca acea piesă care completează un puzzle. Nici nu îmi mai amintesc de câte ori am auzit aceeași informație din zeci de surse diferite și a făcut click doar atunci când a fost însoțită de o poveste bună.

Cu toate astea, dacă revenim la principiul de ieri, poveștile care nu sunt urmate și de un context sau pași clari pe care să-i aplici ca să obții și tu aceleași rezultate ca în poveste, din păcate, rămân doar o poveste frumoasă și atât. De asta adăugăm în cărțile noastre cât mai multe contexte și exerciții unde copiii să aibă ocazia să pună informația în practică și să se distreze atunci când fac asta.

2. Experiența

De multe ori ne dăm seama de cum funcționează, de fapt, anumite lucruri doar aplicându-le în mod repetat. Și atunci putem avea parte de conștientizări puternice în mai multe sensuri. O dată, putem conștientiza că un lucru pe care îl facem în mod repetat NU funcționează așa cum ne dorim și, în consecință, pentru că asta nu ne place, schimbăm modul prin care facem acel lucru. Sau, este posibil ca, atunci când facem ceva de suficiente ori, să ne dăm seama că obținem rezultate pe diverse arii ale vieții și atunci asta ne împinge să facem și mai mult din acel lucru sau, cel puțin, să continuăm să îl facem.

De același principiu se folosește și “lanțul victoriilor” care ne spune că atunci când obținem victorii mici și constante suntem mult mai motivați și avem parte de mult mai multe beneficii pe termen lung decât atunci când avem parte doar de victorii mari la perioade mari de timp.

3. Câte beneficii percepem că primim versus de câte neajunsuri percepem că vom avea parte dacă facem ceva

De multe sute de ani este cunoscut și acceptat faptul că noi ca oameni avem tendința sau instinctul să ne îndepărtăm de durere și să căutăm plăcere. Dacă analizezi acțiunile tale dintr-o zi, săptămână, lună… motivația pentru majoritatea dintre ele poți să o atribui uneia dintre categorii (să caut plăcere sau să evit durere). Bineînțeles, facem acțiuni care ne “dor”, chiar dacă știm dinainte asta însă asta nu înseamnă că nu trecem peste instinctele pe care le avem.

Și atunci, de cele mai multe ori când NU trecem la acțiune este pentru că percepem că acea acțiune ne va aduce mai multă durere decât plăcere. Este un principiu pe care Dr. John Demartini îl explică foarte bine și te încurajez să îl cauți și să-i urmărești munca dacă vrei să afli mai multe.

Cum putem să ne motivăm să trecem la acțiune atunci când pare că suntem blocați?

Putem să vedem cum acea acțiune ne va aduce mai multe beneficii decât durere în ceea ce este important pentru noi (în valorile noastre).

De exemplu, dacă este să continui pe același exemplu de mai sus (să scap de kilogramele în plus), de multe ori pot percepe că ceea ce trebuie să fac ca să slăbesc îmi aduce mai multă durere decât plăcere. Pentru că pot să cred că este imposibil să fac sport zilnic, să mănânc constant sănătos, să mă abțin să mânânc o ciocolată întreagă și așa mai departe. Însă ce pot să fac este să fac o listă lungă de beneficii pe care mi le-ar aduce un stil de viață sănătos, începând cu lucrurile care sunt importante pentru mine. De exemplu, care va fi impactul benefic pe care îl va avea un stil de viață sănătos în ceea ce este important pentru mine? Asta poate fi:

- voi avea o relație de cuplu care mă împlinește mai mult

- voi avea mai multă energie să …
- voi da un exemplu de urmat familiei

- voi putea să port cu încredere x haine

- voi avea mai multă încredere în mine atunci când vorbesc în fața colegilor sau susțin diverse prezentări

- voi avea chef să facem diverse activități afară în familie (călătorii, drumeții, ieșiri în parc cu bicicleta etc.)

- nu-mi voi mai face griji pentru sănătatea mea

- nu voi mai pierde bani pe …

Și lista poate continua cu zeci sau sute de exemple. Ce recomandă Dr. John Demartini să faci dacă faci o astfel de listă este să nu te oprești până când nu găsești cel puțin 50 de astfel de beneficii puternice pentru tine. Și atunci vei avea parte de o conștientizare puternică care te va motiva să rămâi pe acest drum sau să-l începi.

Ok. Cum aplicăm toate acestea la copii, astfel încât să fie motivați să treacă la acțiune atunci când învață ceva nou?

1. Folosește-te de povești. După cum spuneam, o poveste bună poate crea o conștientizare puternică indiferent de vârstă. Încă un lucru pe care putem să-l învățăm din povești este și cealaltă parte a monedei. O poveste proastă (sau, mai bine spus, neclară) ne împiedică să trecem la acțiune. Cu siguranță îți poți aminti de povești în diferite forme pe care le-ai auzit de-a lungul timpului care nu și-au atins scopul și te-au lăsat cu un sentiment de confuzie.

Așa că asigură-te că poveștile pe care le citește sau pe care le aude copilul tău sunt povești clare, “scrise pe limba lui”, care au o concluzie pe care au înțeles-o. Și, foarte important, asigură-te că se înțelege din poveste care ar fi următorii pași pe care îi are copilul de făcut ca să obțină și el același rezultat. Dacă nu are, stabiliți împreună ce are copilul de făcut ca să ajungă la un rezultat similar cu povestea. Desigur, atunci când poveștile sunt o metaforă, asigură-te că copilul poate înțelege metafora despre care vorbește povestea sau că trage concluzii aplicabile din ea.

2. Atunci când îți surprinzi copilul că face ceva ce pare că îi aduce un rezultat bun într-o anumită arie, arată-i cum, de fapt, efectele benefice se văd și în alte arii ale vieții.

De exemplu, atunci când învață să cânte o melodie nouă la chitară, poți să-l faci atent și la alte beneficii pe care i le aduce asta (pe lângă faptul că și-a crescut competența). De exemplu: și-a antrenat disciplina pentru ca a exersat la chitară, este mai aproape de susținerea unui concert cu mai multe melodii, își poate face prieteni noi care și ei cântă la alte instrumente, a arătat că poate să învețe mai multe melodii și că își dezvoltă talentul pentru că exersează, face ceva care îi place și care este acum în valorile lui și asta îi aduce constant o stare de bine, pentru că a reușit să facă asta, înseamnă că și-a făcut un program de exersat la chitară și că învață cum să-și organizeze timpul și energia… și lista poate continua cu zeci de exemple și beneficii.

Că tot veni vorba de beneficii…

3. Ajută-l pe copilul tău să vadă că aplicarea a ceea ce învață îi aduce mai multe beneficii decât confortul de a nu aplica.

Foarte important, lista de beneficii să înceapă (dacă nu chiar să fie în totalitate) cu beneficii în valorile lui. De cele mai multe ori, valorile unui copil se văd în ceea ce face cu plăcere, fără să i se ceară, zi de zi. Sunt acele activități pe care le face pentru că vrea el și nu pentru că i se impune. Dacă ai nevoie de câteva întrebări ajutătoare pentru determinarea valorilor, le găsești în următorul articol:

https://www.copiiremarcabili.ro/cum-sa-ti-ajuti-copilul-sa-si-descopere-superputerile/

Așadar, dacă, de exemplu, una dintre valorile de top ale unui copil este fotbalul, atunci când vrei să aplice ceva nou ce învață, arată-i cum îl va ajuta asta să fie un fotbalist mai bun. Sau, dacă una dintre valorile de top ale unui copil este desenul, arată-i cum aplicarea unei informații noi îl va ajuta să fie mai bun la desen.

Cam atât pentru azi. Îți mulțumesc că ai stat cu mine până la capăt și sper că ai găsit câteva idei care să te ajute să-ți încurajezi copilul să aplice mai mult din ceea ce învață.

Îți amintesc că dacă îți dorești să pui sub brad anul acesta o carte de dezvoltare personală pentru copii, acesta este cel mai bun moment să plasezi o comandă. Ne apropiem de sărbători și asta înseamnă că urmează o perioadă foarte aglomerată pentru firmele de curierat și ne dorim să evităm, pe cât posibil, întârzieri la livrare. Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă aici:

https://www.copiiremarcabili.ro/magazin/


Pe curând,

Cozmin de la Copii Remarcabili




Partea a 3a: Acțiunea repetată duce la obiceiuri pe viață

Bună,

Adina sunt, de la Copii Remarcabili.

Am început o nouă mini-serie în care îți prezentăm câțiva pași pe care poți să-i faci ca să-ți sprijini copiii să aplice mai mult din ceea ce învață (fie că este vorba despre dezvoltarea lor personală, un hobby sau lecțiile de la școală). 

Până acum am vorbit despre cum cred că e important ca de mici copii să înțelegem că învățarea fără practică nu ne ajută foarte mult și ți-am oferit câteva metode prin care poți să-i explici sau să-i demonstrezi asta copilului tău. Iar ieri am discutat despre cum o conștientizare puternică duce la acțiune, împreună cu câteva metode pe care le poți folosi ca să stârnești o conștientizare puternică.

Înainte să trecem mai departe, vreau să-ți amintesc că, dacă îți dorești să pui sub brad anul acesta o carte de dezvoltare personală pentru copii, acesta este cel mai bun moment să plasezi o comandă. Ne apropiem de sărbători și asta înseamnă că urmează o perioadă foarte aglomerată pentru firmele de curierat și ne dorim să evităm, pe cât posibil, întârzieri la livrare. Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă aici:

https://www.copiiremarcabili.ro/magazin/

Astăzi continuăm seria cu următorul subiect: acțiunea repetată duce la obiceiuri pe viață. 

Dacă ai încercat să schimbi ceva la tine până acum, ca adult, probabil că ți-ai dat seama că este un lucru destul de dificil.


Poate că este vorba despre schimbarea dietei, de îngrijirea finanțelor personale, de dezvoltarea personală, de modul în care relaționăm cu cei dragi sau de modul în care reacționăm în anumite situații.

Poate ți-ai cumpărat câteva cursuri online, poate ai participat la conferințe și traininguri, ai citit zeci de cărți sau poate chiar ai lucrat îndeaproape cu un specialist. Și, totuși, schimbările adevărate apar mult mai târziu decât te aștepți.

Asta se întâmplă pentru că avem sute de obiceiuri bine înrădăcinate care iau deciziile pentru noi zilnic. Am vorbit deja despre cum doar informația fără aplicare nu ne ajută de cele mai multe ori să ne schimbăm viața și despre cum, fără să avem o conștientizare puternică (sau să se schimbe ceva major în viața noastră), de cele mai multe ori nu vom acționa.

Însă nici o singură acțiune nu este de ajuns. Este nevoie să transformăm acțiunile în obiceiuri dacă ne dorim efecte pe termen lung. De multe ori avem impresia că, noi ca oameni, avem puține obiceiuri (fie ele obiceiuri de care știm că ne aduc beneficii sau alte obiceiuri care, deși pe moment ne sunt folositoare, pe termen lung atrag tot felul de efecte adverse). Însă, aproape tot ceea ce facem fără să consumăm prea multă energie este un obicei.

Obiceiurile ne ghidează modul în care ne îmbrăcăm dimineața, cum vorbim cu copiii noștri sau când mergem la culcare. Au impact asupra a ceea ce mâncăm la prânz sau asupra modului în care ne facem treaba la serviciu. Obiceiurile noastre decid dacă facem exerciții zilnic, dacă suntem productivi, cum ne cheltuim și economisim banii sau cum reacționăm atunci când avem un conflict.


Cercetările arată că majoritatea deciziilor pe care le luăm într-o zi (aproximativ 40 - 50%) sunt automate, bazate pe modelele cu care am fost obișnuiți până acum. Și atunci e normal să opunem rezistență când vine vorba să le schimbăm ca să obținem un rezultat mai bun.

Într-adevăr, atunci când vrem să schimbăm ceva la noi ca adulți, mai întâi ducem o luptă titanică împotriva obiceiurilor de zi cu zi.


Cât suntem mici, cel mai probabil nu acordăm destulă atenție la ce se întâmplă în jurul nostru în fiecare zi. Însă copilăria este momentul în care ne formăm modul în care ne vom comporta și vom acționa ca adulți.

Este momentul în care ne formăm obiceiuri - bune sau mai puțin productive. Obiceiuri care în timp se înrădăcinează și de care ne folosim ca să acționăm pe pilot automat. Este perioada în care experimentăm tot felul de lucruri și în care tragem concluzii care, de multe ori, mai târziu în viață, s-ar putea să ne pună piedici sau, dimpotrivă, ar putea să ne ajute să luăm decizii grozave. Noi credem că răspunsul la întrebarea de mai sus stă în formarea de obiceiuri benefice pentru viață. Obiceiuri pe care, în mod ideal, ni le formăm cât mai devreme.

În cartea sa, Puterea Obișnuinței, Charles Duhigg explică cum funcționează obiceiurile.

El ne arată că există așa numita buclă a obișnuinței formată din declanșator, rutină și recompensă. Altfel spus, atunci când întâlnim un declanșator (care poate fi orice eveniment, obiect, situație, loc etc) creierul nostru intră pe pilot automat și comandă corpului să facă rutina cu care este obișnuit ca să primească recompensa.

De exemplu, în cazul copiilor, o astfel de buclă poate fi în felul următor:

- vin acasă de la școală

- mă așez la laptop, telefon sau televizor

- primesc recompensa (distracția pe care mi-o oferă acel gadget)

Desigur, aceste bucle sunt prezente și în cazul obiceiurilor benefice pe termen lung.

De exemplu:

- e timpul pentru pauza de masă și vreau ceva dulce

- aleg un fruct

- primesc recompensa (senzația pe care mi-o dă fructul dulce)

Sau

- E timpul pentru culcare și mă îmbrac în pijamale

- Notez într-un jurnal lucrurile bune care mi s-au întâmplat astăzi

- Primesc recompensa (senzația de bine pe care o am pentru că mă concentrez pe lucrurile bune ce s-au întâmplat peste zi)

Ei bine, cu cât repetăm mai mult o astfel de buclă, cu atât obiceiul se sedimentează și, la un moment dat, îl facem fără să ne gândim prea mult. Ce e important este să fim atenți la ce anume declanșează sau poate declanșa bucla și să vedem care sunt recompensele. Spun asta pentru că, așa cum spune Charles Duhigg, putem schimba rutina și, astfel, putem schimba treptat obiceiurile care nu ne plac.

Sunt foarte multe acțiuni benefice la care putem lucra ca să devină cu adevărat obicei. Și copiii au șansa perfectă să-și formeze foarte multe obiceiuri benefice cât sunt încă mici.

Cum ne folosim de bucla obișnuinței ca să îi ajutăm pe copii să aplice mai mult din ceea ce învață?

Acum aș vrea să îți prezint 2 moduri prin care te poți folosi de bucla obișnuinței ca să încurajezi aplicarea informațiilor:

1. Atunci când observi că alt tău copil învață ceva nou, observă și care este bucla obișnuinței legată de acel subiect.

De exemplu, dacă copilul învață o tehnică nouă de desen, bucla obișnuinței pe care deja o face poate arăta așa: 

  • Mă plictisesc

  • Mă pun la birou și încep să desenez

  • Mă simt bine pentru că îmi place să fac asta și pentru că fac un lucru la care mă pricep

Apoi, încurajează-l să adauge acel ceva ce a învățat nou în bucla pe care o face. Aceasta este strategia de care vorbea Charles Duhigg. Nu schimbăm declanșatorul, nu schimbăm recompensa pe care o primim sau pe care o simțim, ci modificăm rutina pe care o facem ca să completăm bucla.

În acest caz, bucla ar arăta cam așa:

- Mă plictisesc

- Mă pun la birou, încep să desenez și aplic tehnicile noi pe care le-am învățat

- Mă simt bine pentru că îmi place să fac asta și pentru că fac un lucru la care mă pricep

Este o ocazie perectă să învățăm un obicei nou pentru că intervenim asupra unei bucle pe care o facem oricum. Asta înseamnă că nu vom consuma atât de multă energie (sau voință) în plus ca să o facem și ne va fi mult mai ușor.

2. De cele mai multe ori, copiii învață indirect că este de ajuns să învețe ceva nou (și să-l învețe bine) ca să primească recompensa (sub formă de aprecieri, laude, note la școală sau în unele cazuri chiar mici recompense).

Însă dacă ne dorim să și aplice mai mult din ce învață, din nou, ce avem de făcut este să intervenim asupra buclei. În loc să ne concentrăm pe a lăuda și încuraja doar învățarea, putem încuraja aplicarea a ceea ce învață (sau exersarea). Desigur, nu se vor întâmpla minuni de prima dată. Însă cum este și subiectul e-mail-ului de astăzi, prin repetarea acestei bucle (Învăț - aplic - văd beneficiile și satisfacția pe care mi-o aduce aplicarea), este mult mai probabil ca aplicarea, nu doar învățarea, să se transforme într-un obicei de durată.

Copiii fac asta fără să fie nevoie să-i bați la cap atunci când vine vorba despre lucrurile care sunt importante pentru ei și sunt congruente cu valorile lor. Cel mai probabil nu este nevoie să insiști să aplice o schemă nouă într-un joc video după ce a învățat-o. O face pur și simplu și este motivat să aplice pentru că așa devine mai bun la jocul respectiv. Sau nu trebuie să îl încurajezi să aplice o mișcare nouă pe skateboard. Pur și simplu încearcă singur până când reușește. Însă uităm toate lucrurile astea când creștem mai mari. Uităm că repetiția și exersarea ne-au ajutat să ne formăm cele mai bune obiceiuri pe care le avem.

Dacă îți dorești un context în care copilul tău să aplice timp de 3 luni exerciții care îl ajută să se dezvolte personal, îți recomand Jurnalul Zilnic pentru Copii Remarcabili. Am creat acest jurnal specific cu gândul de a-i ajuta pe copii să-și formeze câteva obiceiuri cheie care îi vor fi de folos toată viața și forma de jurnal zilnic ne ajută să punem în aplicare exact subiectul despre care ți-am vorbit astăzi: o acțiune repetată duce la obicei. Indiferent dacă alegi jurnalul sau oricare carte de dezvoltare personală pentru copii din colecția Copii Remarcabili, acesta este cel mai bun moment să plasezi o comandă. Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă aici:

https://www.copiiremarcabili.ro/magazin/

Mă bucur că ai rămas alături de mine până la capăt și sper că ți-ai luat din acest mesaj măcar o idee pe care să o pui în practică.

Pe data viitoare,

Adina de la Copii Remarcabili




Partea a 4a: Cu ce să încep pentru dezvoltarea personală a copilului meu?

Bună,


Adina sunt, de la Copii Remarcabili.

Continuăm mini-seria în care îți prezentăm câțiva pași pe care poți să-i faci ca să-ți sprijini copiii să aplice mai mult din ceea ce învață (fie că este vorba despre dezvoltarea lor personală, un hobby sau lecțiile de la școală). 

Până acum am vorbit despre cum cred că e important ca de mici copii să înțelegem că învățarea fără practică nu ne ajută foarte mult și ți-am oferit câteva metode prin care poți să-i explici sau să-i demonstrezi asta copilului tău. Am discutat despre cum o conștientizare puternică duce la acțiune, împreună cu câteva metode pe care le poți folosi ca să stârnești o conștientizare puternică. Iar ieri am vorbit despre cum acțiunile repetate duc la obiceiuri pe viață și cum putem influența dezvoltarea unor obiceiuri benefice pe termen lung pentru copii.

Dacă ai ratat primele e-mail-uri din serie, le poți vedea aici:

https://www.copiiremarcabili.ro/cum-sa-incurajezi-copiii-sa-aplice-mai-mult-din-ce-invata/

Înainte să trecem mai departe, vreau să-ți amintesc că, dacă îți dorești să pui sub brad anul acesta o carte de dezvoltare personală pentru copii, acesta este cel mai bun moment să plasezi o comandă. Ne apropiem de sărbători și asta înseamnă că urmează o perioadă foarte aglomerată pentru firmele de curierat și ne dorim să evităm, pe cât posibil, întârzieri la livrare. Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă aici:

https://www.copiiremarcabili.ro/magazin/

Astăzi continuăm seria cu următorul subiect. Ne-am propus să răspundem la întrebarea “cu ce să încep atunci când vine vorba despre dezvoltarea personală a copilului meu?”. Așa că vreau să împărtășesc cu tine câteva subiecte care au potențialul să aducă beneficii uriașe în viața oricărui copil (sau adult).

Înainte să încep, aș vrea să spun câteva lucruri care țin de prioritizare. Și anume, în primul rând, dezvoltarea personală, ca și învățarea (mai ales la adulți) cred că ar trebui să vină ca răspuns la o problemă. Pentru că altfel, dacă învățăm ceva fără să putem să aplicăm informația pe care o învățăm imediat, creșterea noastră rămâne la nivel de dorință. Și, după cum am mai spus, dezvoltarea personală nu se întâmplă fără practică. Așa că sugestia mea este să vezi mai întâi ce este prioritar acum și să începi dezvoltarea cu acel subiect.

Următoarea sugestie pe care aș vrea să ți-o fac este să nu te apuci să înveți sau să te dezvolți într-o direcție pentru că așa este “la modă”. Acum mulți ani eram foarte entuziasmată despre vizita în oraș a unui public speaker faimos care susținea un training despre … public speaking, subiect destul de “la modă” pe atunci. Și întrebam în stânga și în dreapta de cunoscuții mei ca să văd cu cine mă voi întâlni la acel training. Am primit atunci un răspuns de la unul dintre prietenii mei care a rămas cu mine și astăzi. Discuția a fost cam așa:

- Mergi diseară la cursul de public speaking?

- Ah… nu. Nu-i o prioritate pentru mine să mă dezvolt în public speaking.

Eram pregătită să-i dau atâtea argumente pentru care, totuși, ar fi fost bine să vină la curs.

“Da, dar este vorba despre trainerul cutare…”
“Da, nu te ajută acum, dar poate pe viitor…”

”Da, dar îți deschide nu știu ce oportunități… ”
”Da, dar uite cât de popular este subiectul acum. Dacă îl stâpânești bine poți să faci și aia și aia și aia…”

”Da, dar poți să-ți treci în CV acest skill..”

Și o grămadă de alte motive mi-au trecut prin minte. Însă nu am insistat pentru că mi-am dat seama că avea dreptate. Chiar dacă ar fi mers, cu siguranță nu devii public speaker bun de la un singur training și, mai ales, nu fără practică. Nici eu nu m-am mai dus la acel curs pentru că mi-am dat seama că alergam după ceva ce era ”la modă”, dar nu aveam de gând să folosesc acel skill prea curând.

Și atunci, ce-ți recomand să faci, fie că este vorba despre propria dezvoltare sau dezvoltarea copiilor tăi, este să alegi arii în care să poți exersa ACUM (de îndată ce începi să înveți mai multe despre ele) și să alegi arii care au potențial să-ți aducă beneficii pe mai multe planuri.

Așadar, care sunt subiectele cu care să începi atunci când vine vorba despre dezvoltarea personală pentru copii? Haide să începem.

1. Mentalitatea de creștere

Este un subiect care cred că are potențialul să schimbe radical viața unei persoane atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Este subiectul primei noastre cărți, Cartea Secretă a Învingătorilor și nu este un subiect ales la întâmplare.

Cred cu tărie că unul dintre lucrurile care ne împiedică să ajungem unde ne dorim în viață este frica. Atunci când ne dorim să o luăm de la capăt, atunci când ne dorim să atingem obiective cât mai mari, atunci când ne dorim să facem o schimbare care să ne ajute, una dintre cele mai mari piedici este frica de greșeli. Ne este frică să greșim și, astfel, să fim judecați pentru greșelile pe care le facem așa că tragem concluzia că mai bine nu încercăm.

În cartea sa, Mindset, Carol Dweck scrie despre două tipuri de mentalități: mentalitatea rigidă, fixă, și mentalitatea de creștere. Ea le definește astfel:

Mentalitatea rigidă, fixă 

Mentalitatea în care persoana consideră că inteligența, abilitățile și competențele sunt fixe. Se nasc cu un anumit nivel de inteligență ce rămâne la fel pe tot parcursul vieții și nu se mai poate schimba. 

Convingerea lor de bază este: Fiecare dintre noi are un anumit grad de inteligență, înnăscut.

Din această convingere, atunci când încep să facă greșeli sau cred că arată prost când fac ceva, ei consideră că vor fi percepuți ca și cum nu sunt foarte inteligenți. 

Ca să își mențină percepția despre ei că sunt în continuare deștepți, speciali sau talentați, în general, acești copiii vor evita să facă orice ar putea fi o provocare sau orice lucru la care ar putea părea necalificați.
 

Pe scurt, își vor pierde interesul și vor înceta să mai încerce lucruri noi. Pentru ei, concluzia este simplă. Dacă arată că nu le pasă și nu încearcă cu adevărat, cei din jur nu le vor putea judeca toate abilitățile și, prin urmare, nu îi pot percepe ca nepricepuți sau incapabili. 

Copiii care au acest tipar consideră că inteligența lor de bază este testată și simt constant frica de a fi judecat. De aceea, ei vor simți mereu nevoia de a părea inteligenți.

Copiii cu o mentalitate rigidă sunt, în general, cei mai predispuși să renunțe. 

Mentalitatea de creștere

Mentalitatea în care persoana consideră că își poate dezvolta inteligența, abilitățile și competențele. Copiii cu această mentalitate înțeleg că abilitățile lor ar putea crește dacă finalizează sarcini dificile. 

Ei nu cred că talentul și inteligența sunt înnăscute, ci consideră că trebuie să muncești pentru ele. Atunci când ai strategia corectă și depui suficient efort, pot deveni mai buni la orice își propun. 

Știu că evoluează constant, deci sunt mai puțin îngrijorați de faptul că ceilalți îi numesc incapabili într-o anumită situație. Copiii care au mentalitate flexibilă sunt cei mai predispuși să persevereze.

Atunci când știm că putem deveni mai buni la orice ne propunem și că greșelile sunt doar un pas prin care ajungem acolo, atitudinea noastră se schimbă radical. Însă atunci când vorbim despre beneficiile mentalității de creștere, poate părea că acele beneficii vin mult mai târziu în viața noastră de adulți. Însă asta nu este adevărat.

Atunci când scapă de frica de greșeli și își dezvoltă o mentalitate de creșere, copiii:

- Își schimbă atitudinea față de teme și școală;

- Vor fi mai activi în timpul orelor, nu se vor teme să pună întrebări și vor învăța mai ușor
- Vor primi feedback mai ușor atunci când greșesc (la școală sau acasă)

- Vor învăța ce anume au de făcut ca să nu repete greșelile în loc să le ascundă sau să dea vina pe alții

- Vor fi mai predispuși să încerce lucruri și experiențe noi

- Vor gândi în termeni de soluții în loc să rămână blocați în probleme

- Vor ști că greșelile sunt ceva natural atunci când vrei să devii mai bun la ceva, să-ți dezvolți pasiunile sau să îți exersezi talentele

- Vor fi mai încrezători în forțele proprii și le va crește stima de sine 

- Vor fi motivați să încerce până când reușesc

De asta cred că este un subiect ideal pentru început. Mai ales, pentru că, odată cu dezvoltarea unei mentalități de creștere, înțelegem mult mai bine că fără exercițiu nu ne putem dezvolta anumite competențe. Și această conștientizare puternică îți va servi de minune atunci când treci la alte subiecte de dezvoltare personală. În plus, ți se schimbă atitudinea pe care o ai în fața provocărilor care, inevitabil, indiferent de nivelul la care suntem, vor apărea.

2. Inteligența emoțională

Emoțiile sunt prezente în viața noastră mult mai mult decât credem. Ele ne influențează relațiile, performanța, modul în care gândim sau acționăm. Abilitatea noastră de a răspunde emoțiilor este responsabilă de cât de mulțumiți suntem pe parcursul zilei și impactează direct percepția pe care o avem asupra nivelului nostru de bunăstare. Altfel spus, de cele mai multe ori, ne este greu să ne bucurăm de toate lucrurile frumoase pe care le avem sau pe cere le experimentăm dacă ne petrecem mare parte din zi stresați sau copleșiți de griji.

Însă efectele benefice pe care le are dezvoltarea EQ nu sunt atât de evidente, mai ales când vorbim despre copii.

Așa că vreau să-ți prezint câteva efecte subtile pe care le poate avea dezvoltarea inteligenței emoționale în viața copilului tău.

La școală

Copilul își va putea gestiona mult mai bine emoțiile în situații stresante.

Este adevărat că nu toți copiii se emoționează ușor la școală. Și este adevărat că, ca adult, știi că un răspuns greșit sau o greșeală la tablă nu este un capăt de lume. Însă pentru unii copii, astfel de situații sunt foarte stresante și modul în care le gestionează le poate afecta performanța considerabil.

Imaginează-ți (sau amintește-ți) cum ar fi să dai un test sau să răspunzi la o întrebare și să nu te poți concentra pentru că în mintea ta zboară tot felul de gânduri:

“Nu mă descurc! Nu știu! Ce mă fac? Ce o sa zică mama? Dacă nu-mi iese media? Dacă vor râde colegii de mine?”

Ca să nu mai vorbim de situațiile în care sperai din tot sufletul să nu fii tu următorul ascultat sau scos la tablă pentru că nu erai sigur că știi răspunsul.

Un copil cu inteligență emoțională dezvoltată gestionează mult mai ușor aceste situații. Este capabil să spună stop motivelor de îngrijorare și să se concentreze mai bine la ceea ce contează. În plus, își poate petrece majoritatea timpului învățând din greșelile pe care le face în loc să se întrebe ce consecințe îl așteaptă pentru că a greșit.

Acasă

Copilul va putea alege să nu-și mai facă atâtea griji.

Din nou te invit să-ți amintești de zilele când urma să dai un test, urma să participi la un concurs sau participi la o întâlnire importantă cu prietenii.

Cel mai probabil, la fel ca foarte mulți copii, îți făceai mult mai multe griji decât era nevoie. Grijile sunt un subiect foarte interesant pentru că, de multe ori, ne facem griji pentru lucruri care nici nu se vor întâmpla. Dar asta aflăm mult mai târziu. Și asta pornește un efect de domino care ne strică toată ziua. Nu ne putem concentra, facem mai multe greșeli ca de obicei și avem o stare generală de neliniște toată ziua.

Ce-i drept, ca și adulți putem filtra grijile cu o mai mare ușurință decât o fac copiii. Însă pentru ei grijile pot deveni adevărate bătăi de cap care se transformă în timp pierdut, nervi, o seară proastă sau, în timp, în adevărate anxietăți.

Ei bine, dezvoltarea EQ este o soluție ideală dacă al tău copil se îngrijorează des. Un copil cu inteligență emoțională dezvoltată va putea să se calmeze mai ușor, va căuta soluții în loc să fie blocat în problemă și va putea să se concentreze pe ce este important.

În relațiile cu ceilalți

În zilele noastre, copiii sunt preocupați constant de modul în care sunt percepuți de grupurile de prieteni (față în față sau online). Și asta poate duce uneori la adevărate conflicte, mai ales atunci când părerile diferite sunt percepute ca atac direct la “cum mă văd ceilalți”. Realitatea este că, oricât de mult ne-am dori să-i protejăm, este imposibil să-i ferim de conflictele care apar din când în când.

Ce putem face este să-i ajutăm să le gestioneze eficient și să îi ajutăm să facă alegeri mai înțelepte data viitoare când apar. O superputere care îi poate ajuta pe copii în aceste situații este empatia. (superputere care vine la pachet cu dezvoltarea inteligenței emoționale)

De multe ori, atunci când avem neînțelegeri cu o persoană, ne este foarte greu, pe moment, să ne punem în papucii ei și să vedem situația din celălalt punct de vedere. Atunci când își dezvoltă empatia copiii pot aplana mai ușor conflicte, înainte să spună sau să facă lucruri pe care mai apoi să le regrete. Asta poate face diferența dintre urlete, îmbrânceli sau zile întregi de supărare și un sincer “îmi pare rău, înțeleg de ce te simți așa.”.

Este grozav să ne exersăm empatia pentru că ea ne face oameni mai buni. De cele mai multe ori, niște simple cuvinte pot face ziua mai frumoasă pentru cineva sau chiar să pornească prietenii pentru toată viața.

Efecte de lungă durată

Orice eveniment memorabil din viața noastră are atașat o emoție. Partea mai puțin plăcută este că memorabil nu înseamnă neapărat plăcut. Realitatea este că unele evenimente din viața noastră poartă o încărcătură emoțională puternică. Dacă nu suntem capabili să ne gestionăm emoțiile riscăm să ne identificăm cu ele și să tragem concluzii pripite despre propria persoană.

De exemplu, unui copil căruia i s-a spus de foarte multe ori “NU ȘTII!”, poate, la un moment dat, să nu mai facă diferența dintre “Nu știu“ într-un anumit context și “Nu știu în general.“ Și asta duce la o grămadă de reacții pe pilot automat care, de cele mai multe ori, ne-am dori să nu le fi avut.

Un copil cu inteligență emoțională dezvoltată poate să spună stop pilotului automat și să aleagă cum vrea să acționeze în continuare.

Ar fi grozav ca un copil să nu mai fie deranjat de remarci răutăcioase din partea colegilor sau să nu rămână prins în emoția unei întâmplări neplăcute.


3. Recunoștința

Practicarea recunoștinței zilnic poate avea un impact profund asupra sănătății fizice și emoționale a copiilor. Numeroase studii și cercetări arată că acei copii care sunt atenți la lucrurile pentru care sunt recunoscători sunt mai fericiți, mai puțin impulsivi și au relații mai bune cu ceilalți.

Recunoștința ne ajută enorm atunci când credem că am avut parte de o zi grea sau atunci când vrem să ne începem ziua cu zâmbetul pe buze. Pentru că este foarte greu să judecăm, să ne plângem sau să avem o stare proastă atunci când suntem cu adevărat recunoscători pentru lucrurile pe care le avem.

Aș mai vrea să împărtășesc cu tine un lucru interesant despre recunoștință. Este adevărat că ne ajută foarte mult să fim recunoscători pentru toate lucrurile bune pe care le avem sau care ni se întâmplă. Cel puțin, noi le dăm eticheta de bune. Însă, cu siguranță ai observat că sunt momente în care un lucru care ni s-a întâmplat ni s-a părut cu adevărat dezastruos iar pe măsură ce a trecut timpul, acel lucru s-a dovedit a fi o mare binecuvântare. Poate că nu ai fost ales în urma unui interviu important dar mai târziu ai descoperit un loc de muncă care te implinește cu adevărat. Poate că ai fost dat afară însă asta te-a motivat să începi acea afacere pe care ți-ai dorit-o de ani de zile. Poate ai pierdut un zbor, ai luat trenul și așa ți-a întâlnit partenerul de viață. Ideea este că putem trece prin mii de astfel de momente în viață și recomandarea mea este să faci constant un inventar și să fii recunoscător și pentru acele dezastre care s-au întâmplat și care ți-au adus, defapt, o mulțime de alte beneficii.

4. Obiceiuri care te ajută să te meții sănătos fizic și mental

Am discutat deja despre obiceiuri și cred cu tărie că cele legate de sănătatea noastră sunt unele dintre cele mai potrivite să le învățăm de mici.

Imaginează-ți cum ar fi dacă al tău copil ar face mișcare zi de zi când va fi adult pentru că așa vrea el și pentru că îi place în loc să fie forțat de împrejurări și să vadă asta ca pe o corvoadă.

Cum ar fi dacă am alege să mâncăm sănătos pentru că ne place asta (pentru că o facem de atât de mult timp încât asta alegem de obicei) în loc să ne chinuim cu diete în fiecare an?

Cum ar fi dacă am avea obiceiuri care nu ne lasă să ne plafonăm și obiceiuri care ne împiedică să ajungem la epuizare?

Cred că ar fi unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care ni le putem face la orice vârstă.

A fost un e-mail lung și îți sunt recunoscătoare că ai stat alături de mine până la capăt.

Îți amintesc că, dacă îți dorești să pui sub brad anul acesta o carte de dezvoltare personală pentru copii, acesta este cel mai bun moment să plasezi o comandă. Ne apropiem de sărbători și asta înseamnă că urmează o perioadă foarte aglomerată pentru firmele de curierat și ne dorim să evităm, pe cât posibil, întârzieri la livrare. Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă pe link-urile de mai jos:

Pentru Cartea Secreta a Învingătorilor: https://www.copiiremarcabili.ro/cartea-secreta-a-invingatorilor/

Pentru Cele 4 Mesaje Secrete ale Emoțiilor Mele: https://www.copiiremarcabili.ro/cele-4-mesaje-secrete-ale-emotiilor-mele/

Pentru Jurnalul Zilnic pentru Copii Remarcabili:
https://www.copiiremarcabili.ro/jurnalul-zilnic-pentru-copii-remarcabili/

Pe curând,

Adina de la Copii Remarcabili




Partea a 5a: Cum să te asiguri că al tău copil pune în aplicare informațiile noi și nu doar le citește?

Bună,

Adina sunt, de la Copii Remarcabili.

Acesta este ultima parte din mini-seria în care îți prezentăm câțiva pași pe care poți să-i faci ca să-ți sprijini copiii să aplice mai mult din ceea ce învață (fie că este vorba despre dezvoltarea lor personală, un hobby sau lecțiile de la școală). 

Până acum am vorbit despre cum credem că e important ca de mici copii să înțelegem că învățarea fără practică nu ne ajută foarte mult și ți-am oferit câteva metode prin care poți să-i explici sau să-i demonstrezi asta copilului tău. Am discutat despre cum o conștientizare puternică duce la acțiune, împreună cu câteva metode pe care le poți folosi ca să stârnești o conștientizare puternică. Am vorbit despre cum acțiunile repetate duc la obiceiuri pe viață și cum putem influența dezvoltarea unor obiceiuri benefice pe termen lung pentru copii. Iar în ultimul e-mail ți-am oferit câteva sugestii legate de subiectele cu care merită să începi atunci când vine vorba despre dezvoltare personală pentru copii.

Dacă ai ratat e-mail-urile din serie, le poți vedea aici:

https://www.copiiremarcabili.ro/cum-sa-incurajezi-copiii-sa-aplice-mai-mult-din-ce-invata/

Astăzi încheiem seria cu ultimul subiect și, din nou, am vrut să răspundem la o întrebare: Cum pot să mă asigur că pune în aplicare ceea ce citește?

Înainte de asta aș vrea să îți ofer câteva sugestii.

În primul rând, nu ți-aș recomanda să faci din asta un scop. La urma urmei, este vorba despre copii și cred că orice ar putea să-i strice dragostea de învățare, nu merită făcut. Știm că este o linie fină peste care, dacă trecem, învățarea poate deveni o corvoadă, mai ales dacă o facem pentru că trebuie și nu pentru că vrem. Asta se întâmplă de cele mai multe ori când suntem obligați să citim. Atunci când citim pentru că așa trebuie și nu avem libertatea să alegem ceea ce citim, dintr-o dată nu ne mai face plăcere să o facem. Sau, de multe ori, asta se întâmplă la școală. Copiii ajung să nu mai învețe pentru că asta le face plăcere și sunt cu adevărat curioși să afle mai multe despre un subiect, ci învață pentru note.

Același lucru se poate întâmpla atunci când vine vorba despre aplicarea informațiilor. Dacă sunt presată de ideea că trebuie să aplic, s-ar putea să nu o mai fac sau să nu-mi mai placă să citesc despre un subiect anume.

În al doilea rând, amintește-ți că greșelile sunt o oportunitate de învățare. Este normal să facem greșeli, este modul prin care învățăm să facem lucruri și nu există cineva în lume care să reușească ceva fără să greșească mai întâi.

Și, ultima sugestie pe care vreau să o fac aici: fii partenerul copilului tău în dezvoltare personală în loc de cel care verifică. Fiecare dintre noi creștem. Este inevitabil, mai ales cât suntem mici (și aici mă refer la a crește în capabilități, nu în înălțime 🙂 ). Unii dintre noi poate că o facem mai repede sau cu o viteză mai mare, alții poate că mai încet. Ideea este că oricum o facem. Dacă nu o facem activ, ne vom întâlni cu probleme care ne vor forța să creștem și să devenim mai buni. Așa că, nu cred că avem nevoie de cineva care să ne aducă aminte că nu o facem sau că o facem prea lent, ci, mai degrabă, avem nevoie de cineva care să ne fie alături, să ne sprijine și cu care să putem crește împreună.

Ține minte că, pentru copilul tău, ești și vei fi una dintre cele mai importante persoane din viața lui și că ești unul (poate singurul) dintre modelele pe care le va urma pentru mult timp. Așa că, una dintre cele mai bune recomandări pe care pot să ți le fac este să fii model pentru copilul tău și să creșteți împreună.

Așadar, cum poți să te asiguri că al tău copil pune în aplicare informațiile?

1. Stabiliți și măsurați obiective

Unul dintre cele mai potrivite lucruri pe care poți să le faci ca să-ți motivezi și mai mult copilul să aplice informațiile pe care le învață este să stabiliți și să măsurați obiective.

Asta îi arată și lui care este cea mai bună metodă să pună în practică ceea ce a învățat și îi oferă un context prin care poate să măsoare ce și-a propus să facă. Și aici vreau să fac câteva clarificări. Ți-aș sugera ca cel care stabilește obiectivul să fie copilul. Motivul este simplu. Va avea mult mai multe șanse să se țină de acel obiectiv dacă el a venit cu ideea. Poți să-i oferi sugestii despre cum ar putea pune în practică ceea ce a învățat, dar atunci când vine vorba despre obiectiv, lasă-l pe el să vină cu o propunere. Apoi, stabiliți cum va fi măsurat progresul. 

După ce ați stabilit obiectivul, asigură-te că al tău copil are toate resursele necesare ca să-l poată duce la îndeplinire. Și asta ne duce la următorul lucru pe care poți să-l faci:

2. Creează contextul

Acum că amândoi știți ce informații va pune în aplicare copilul, unde le va aplica, care este obiectivul, cum să măsoară progresul, următorul lucru pe care merită să-l faci este să creezi contexte potrivite în care copilul să poată aplica ce a învățat. Asta pentru că, atunci când vorbim despre lucrurile noi pe care le învață copiii, de cele mai multe ori contextele naturale în care să aplice informația vin cu întârziere. De exemplu, dacă este să se spargă o roată la bicicletă și îi arăt ce are de făcut în această situație, cel mai probabil va dura ceva timp până când roata se va sparge din nou. Așa că, unul dintre cele mai bune lucruri pe care poți să le faci este să creezi contexte astfel încât copilul să aplice cât mai repede lecția învățată (chiar dacă trebuie să mai spargi o roată).

Atunci când suntem adulți, devenim mai buni la ceva pentru că avem și contextul în care să aplicăm informațiile noi pe care le învățăm. De exemplu, dacă vrei să înveți ceva nou în bucătărie, ai cel puțin 3 contexte zilnic în care să exersezi asta. Dacă înveți o nouă abilitate pe plan profesional, cel mai probabil, te întâlnești zilnic cu contexte în care să pui în practică informația. De asta, atunci când vrei să înveți o limbă străină, unul dintre cele mai bune lucruri pe care poți să le faci este să mergi într-o țară unde se vorbește acea limbă. Vei auzi limba peste tot, vei intra în contact cu ea și vei fi nevoit să o înveți ca să te descurci. Dacă este să compari asta cu cititul unui manual în sufragerie, viteza cu care vei învăța o limbă străină scade dramatic.

3. Fii partenerul copilului tău în dezvoltare personală

Am vorbit deja despre asta, însă cred că este cu adevărat important. Știu că sunt un milion de lucruri de făcut în fiecare zi, știu că nu avem timp, știu că poate fi plictisitor, însă mă bucur enorm când primesc mesaje de la părinți care spun că scriu în jurnal împreună cu copiii, părinți care poartă discuții cu copiii pe baza a ceea ce află nou din cărțile noastre și părinți care își iau timp să facă activitățile împreună cu ei.

Țin minte că am primit la un moment dat un mesaj care spunea că mama și fiica fac împreună activitățile din cărți în fiecare seară pentru că mama a văzut completat “cu maaami” la întrebarea: “cu cine îți place să-ți petreci timpul cel mai mult?”

Aici se încheie această mini-serie despre ce putem face ca să încurajăm copiii să aplice mai mult din ceea ce învață.

Îți las ideile principale mai jos:

- Informația fără practică este egală cu 0.

- O conștientizare puternică duce la acțiune

- Acțiunile repetate duc la obiceiuri pe viață

- Alege subiecte care fac o mare diferență pe termen lung

- Setează obiective și măsoară progresul 

- Creează contextul potrivit în care copilul să aplice informațiile

- Fii partenerul copilului tău în dezvoltare personală

Îți amintesc că sunt ultimele zile în care poți să plasezi o comandă pentru o carte de dezvoltare personală pentru copii ca să ajungă la tine până de Crăciun. Urmează o perioadă foarte aglomerată pentru firmele de curierat și ne dorim să evităm, pe cât posibil, întârzieri la livrare. Vezi mai multe detalii despre cărțile din colecția Copii Remarcabili și plasează o comandă pe link-urile de mai jos:

Pentru Cartea Secreta a Învingătorilor: https://www.copiiremarcabili.ro/cartea-secreta-a-invingatorilor/

Pentru Cele 4 Mesaje Secrete ale Emoțiilor Mele: https://www.copiiremarcabili.ro/cele-4-mesaje-secrete-ale-emotiilor-mele/

Pentru Jurnalul Zilnic pentru Copii Remarcabili:
https://www.copiiremarcabili.ro/jurnalul-zilnic-pentru-copii-remarcabili/

Îți doresc să ai parte de sărbători în care să petreci timp de calitate în familie și să te bucuri de câteva zile de pauză alături de oamenii importanți pentru tine.

Pe data viitoare,

Adina de la Copii Remarcabili





Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru web.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 69 lei

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă - Ce ar fi bine să știe adolescenții acum ca să facă primii pași către o viață împlinită

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 3 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili, Level UP și 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 139 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 267 lei

Preț: 228 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate în trei cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 2 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP

Preț: 99 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 178 lei

Preț: 151 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Toate împachetate în două cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care fac învățarea distractivă?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Încă nu te-ai hotărât? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul X (roșu) din colțul din dreapta sus