Ai încercat vreodată să schimbi ceva la tine, ca adult?
Cel mai probabil, fiecare dintre noi își dorește să facă unele lucruri diferit. Poate că este vorba despre schimbarea dietei, de îngrijirea finanțelor personale, de dezvoltarea personală, de modul în care relaționăm cu cei dragi sau de modul în care reacționăm în anumite situații.
Dacă ai încercat să schimbi oricare dintre aspectele de mai sus, cel mai probabil ai observat că îți este destul de greu să o faci ca adult.
Asta se întâmplă pentru că avem sute de obiceiuri bine înrădăcinate care iau deciziile pentru noi zilnic.
Ne ghidează modul în care ne îmbrăcăm dimineața, cum vorbim cu copiii noștri sau când mergem la culcare. Au impact asupra a ceea ce mâncăm la prânz sau asupra modului în care ne facem treaba la serviciu. Obiceiurile noastre decid dacă facem exerciții zilnic, dacă suntem productivi, cum ne cheltuim și economisim banii sau cum reacționăm atunci când avem un conflict.
Cercetările arată că majoritatea deciziilor pe care le luăm într-o zi (aproximativ 40 – 50%) sunt automate, bazate pe modelele cu care am fost obișnuiți până acum. Și atunci e normal să opunem rezistență când vine vorba să le schimbăm ca să obținem un rezultat mai bun.
Într-adevăr, atunci când vrem să schimbăm ceva la noi ca adulți, mai întâi ducem o luptă titanică împotriva obiceiurilor de zi cu zi.
Dacă obiceiurile ne fac să luăm decizii în mod automat zilnic, și asta ne influențează colosal acțiunile și rezultatele, se naște o întrebare:
Ce poți să faci acum pentru copilul tău?
Astfel încât, atunci cand va fi adult, să aibă cât mai multe reușite, fără să fie nevoie să se schimbe?
Cât suntem mici, cel mai probabil nu acordăm destulă atenție la ce se întâmplă în jurul nostru în fiecare zi. Însă copilăria este momentul în care ne formăm modul în care ne vom comporta și vom acționa ca adulți.
Este momentul în care ne formăm obiceiuri – bune sau mai puțin productive. Obiceiuri care în timp se înrădăcinează și de care ne folosim ca să acționăm pe pilot automat. Este perioada în care experimentăm tot felul de lucruri și în care tragem concluzii care, de multe ori, mai târziu în viață, s-ar putea să ne pună piedici sau, dimpotrivă, ar putea să ne ajute să luăm decizii grozave. Noi credem că răspunsul la întrebarea de mai sus stă în formarea de obiceiuri benefice pentru viață. Obiceiuri pe care, în mod ideal, ni le formăm cât mai devreme.
În cartea sa, Puterea Obișnuinței, Charles Duhigg explică cum funcționează obiceiurile.
El ne arată că există așa numita buclă a obișnuinței formată din declanșator, rutină și recompensă. Altfel spus, atunci când întâlnim un declanșator (care poate fi orice eveniment, obiect, situație, loc etc) creierul nostru intră pe pilot automat și comandă corpului să facă rutina cu care este obișnuit ca să primească recompensa.
De exemplu, în cazul copiilor, o astfel de buclă poate fi în felul următor:
– vin acasă de la școală
– mă așez la laptop, telefon sau televizor
– primesc recompensa (distracția pe care mi-o oferă acel gadget)
Desigur, aceste bucle sunt prezente și în cazul obiceiurilor benefice pe termen lung.
De exemplu:
– e timpul pentru pauza de masă și vreau ceva dulce
– aleg un fruct
– primesc recompensa (senzația pe care mi-o dă fructul dulce)
Sau
– E timpul pentru culcare și mă îmbrac în pijamale
– Notez într-un jurnal lucrurile bune care mi s-au întâmplat astăzi
– Primesc recompensa (senzația de bine pe care o am pentru că mă concentrez pe lucrurile bune ce s-au întâmplat peste zi)
Ei bine, cu cât repetăm mai mult o astfel de buclă, cu atât obiceiul se sedimentează și, la un moment dat, îl facem fără să ne gândim prea mult. Ce e important este să fim atenți la ce anume declanșează sau poate declanșa bucla și să vedem care sunt recompensele. Spun asta pentru că, așa cum spune Charles Duhigg, putem schimba rutina și, astfel, putem schimba treptat obiceiurile care nu ne plac.
Sunt foarte multe acțiuni benefice la care putem lucra ca să devină cu adevărat obicei. Și copiii au șansa perfectă să-și formeze foarte multe obiceiuri benefice cât sunt încă mici.
Cu această întrebare vreau să te las până data viitoare:
Ce obiceiuri ți-ai dori ca al tău copil să și le formeze de mic?
Dacă ai nevoie de un aliat care să-l ajute pe copilul tău să-și formeze obiceiuri grozave de mic, îți recomand:
Jurnalul Zilnic pentru Copii Remarcabili

Jurnalul este împărțit în 12 săptămâni, fiecare cu câte o tematică diferită.
Fiecare săptămână dezvoltă o idee precum cunoașterea valorilor personale, creșterea stimei de sine sau înfruntarea propriilor temeri și rezolvarea problemelor. Apoi urmează paginile jurnalului zilnic care sunt pline de întrebări, jocuri și activități special gândite, astfel încât copilul să pună în practică lecția săptămânii și, prin practică, să facă din simple principii, obiceiuri de lungă durată.
Vezi mai multe detalii despre Jurnal și comandă-l acum pentru copilul tău.
Pe curând,
Cozmin și Adina