Cum să aibă copiii succes când vor fi mari, fără să fie nevoiți să se schimbe?

Cum să aibă copiii succes când vor fi mari, fără să fie nevoiți să se schimbe?

Ai încercat vreodată să schimbi ceva la tine, ca adult?

Cel mai probabil, fiecare dintre noi își dorește să facă unele lucruri diferit. Poate că este vorba despre schimbarea dietei, de îngrijirea finanțelor personale, de dezvoltarea personală, de modul în care relaționăm cu cei dragi sau de modul în care reacționăm în anumite situații.

Dacă ai încercat să schimbi oricare dintre aspectele de mai sus, cel mai probabil ai observat că îți este destul de greu să o faci ca adult.

Poate ți-ai cumpărat câteva cursuri online, poate ai participat la conferințe și traininguri, ai citit zeci de cărți sau poate chiar ai lucrat îndeaproape cu un specialist. Și, totuși, schimbările adevărate apar mult mai târziu decât te aștepți.


Asta se întâmplă pentru că avem sute de obiceiuri bine înrădăcinate care iau deciziile pentru noi zilnic.

Ne ghidează modul în care ne îmbrăcăm dimineața, cum vorbim cu copiii noștri sau când mergem la culcare. Au impact asupra a ceea ce mâncăm la prânz sau asupra modului în care ne facem treaba la serviciu. Obiceiurile noastre decid dacă facem exerciții zilnic, dacă suntem productivi, cum ne cheltuim și economisim banii sau cum reacționăm atunci când avem un conflict.


Cercetările arată că majoritatea deciziilor pe care le luăm într-o zi (aproximativ 40 – 50%) sunt automate, bazate pe modelele cu care am fost obișnuiți până acum. Și atunci e normal să opunem rezistență când vine vorba să le schimbăm ca să obținem un rezultat mai bun.

Într-adevăr, atunci când vrem să schimbăm ceva la noi ca adulți, mai întâi ducem o luptă titanică împotriva obiceiurilor de zi cu zi.

Dacă obiceiurile ne fac să luăm decizii în mod automat zilnic, și asta ne influențează colosal acțiunile și rezultatele, se naște o întrebare:

Ce poți să faci acum pentru copilul tău?

Astfel încât, atunci cand va fi adult, să aibă cât mai multe reușite, fără să fie nevoie să se schimbe?

Cât suntem mici, cel mai probabil nu acordăm destulă atenție la ce se întâmplă în jurul nostru în fiecare zi. Însă copilăria este momentul în care ne formăm modul în care ne vom comporta și vom acționa ca adulți.

Este momentul în care ne formăm obiceiuri – bune sau mai puțin productive. Obiceiuri care în timp se înrădăcinează și de care ne folosim ca să acționăm pe pilot automat. Este perioada în care experimentăm tot felul de lucruri și în care tragem concluzii care, de multe ori, mai târziu în viață, s-ar putea să ne pună piedici sau, dimpotrivă, ar putea să ne ajute să luăm decizii grozave. Noi credem că răspunsul la întrebarea de mai sus stă în formarea de obiceiuri benefice pentru viață. Obiceiuri pe care, în mod ideal, ni le formăm cât mai devreme.

În cartea sa, Puterea Obișnuinței, Charles Duhigg explică cum funcționează obiceiurile.

El ne arată că există așa numita buclă a obișnuinței formată din declanșator, rutină și recompensă. Altfel spus, atunci când întâlnim un declanșator (care poate fi orice eveniment, obiect, situație, loc etc) creierul nostru intră pe pilot automat și comandă corpului să facă rutina cu care este obișnuit ca să primească recompensa.

De exemplu, în cazul copiilor, o astfel de buclă poate fi în felul următor:

– vin acasă de la școală

– mă așez la laptop, telefon sau televizor

– primesc recompensa (distracția pe care mi-o oferă acel gadget)

Desigur, aceste bucle sunt prezente și în cazul obiceiurilor benefice pe termen lung.

De exemplu:

– e timpul pentru pauza de masă și vreau ceva dulce

– aleg un fruct

– primesc recompensa (senzația pe care mi-o dă fructul dulce)

Sau

– E timpul pentru culcare și mă îmbrac în pijamale

– Notez într-un jurnal lucrurile bune care mi s-au întâmplat astăzi

– Primesc recompensa (senzația de bine pe care o am pentru că mă concentrez pe lucrurile bune ce s-au întâmplat peste zi)

Ei bine, cu cât repetăm mai mult o astfel de buclă, cu atât obiceiul se sedimentează și, la un moment dat, îl facem fără să ne gândim prea mult. Ce e important este să fim atenți la ce anume declanșează sau poate declanșa bucla și să vedem care sunt recompensele. Spun asta pentru că, așa cum spune Charles Duhigg, putem schimba rutina și, astfel, putem schimba treptat obiceiurile care nu ne plac.

Sunt foarte multe acțiuni benefice la care putem lucra ca să devină cu adevărat obicei. Și copiii au șansa perfectă să-și formeze foarte multe obiceiuri benefice cât sunt încă mici.

Cu această întrebare vreau să te las până data viitoare:

Ce obiceiuri ți-ai dori ca al tău copil să și le formeze de mic?

Dacă ai nevoie de un aliat care să-l ajute pe copilul tău să-și formeze obiceiuri grozave de mic, îți recomand:

Jurnalul Zilnic pentru Copii Remarcabili

Jurnalul este împărțit în 12 săptămâni, fiecare cu câte o tematică diferită.

Fiecare săptămână dezvoltă o idee precum cunoașterea valorilor personale, creșterea stimei de sine sau înfruntarea propriilor temeri și rezolvarea problemelor. Apoi urmează paginile jurnalului zilnic care sunt pline de întrebări, jocuri și activități special gândite, astfel încât copilul să pună în practică lecția săptămânii și, prin practică, să facă din simple principii, obiceiuri de lungă durată.

Vezi mai multe detalii despre Jurnal și comandă-l acum pentru copilul tău.


Pe curând,

Cozmin și Adina

Distribuie pe:

Facebook
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru web.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 69 lei

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă - Ce ar fi bine să știe adolescenții acum ca să facă primii pași către o viață împlinită

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 3 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili, Level UP și 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 139 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 267 lei

Preț: 228 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate în trei cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 2 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP

Preț: 99 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 178 lei

Preț: 151 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Toate împachetate în două cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care fac învățarea distractivă?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Încă nu te-ai hotărât? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul X (roșu) din colțul din dreapta sus