Un mod ușor de a încuraja dezvoltarea mentalității de creștere la copii este prin a folosi exprimări și cuvinte care să o încurajeze. Carol S. Dweck, de la universitatea Stanford din Statele Unite, a studiat mentalitatea mai mult de un deceniu și a ajuns la câteva concluzii interesante. Mentalitatea conține toate convingerile și presupunerile pe care le avem. Este modul nostru unic de a vedea lucrurile din jurul nostru și ne influențează modul prin care acționăm sau reacționăm la tot ce ni se întâmplă. Însă atunci când repetăm o reacție, ea devine rapid obicei. Același lucru este valabil și pentru copii.
Haide să luăm un exemplu.
Dacă aud constant că nu sunt bun la matematică, de exemplu, sunt mai predispus să cred acest lucru și, în timp, să mă resemnez cu gândul că, pur și simplu, matematica nu este pentru mine. În schimb, dacă aud constant că e nevoie să exersez ca să fiu bun la matematică, problema nu mai este una de indentitate (identitate = nu sunt bun la matematică), ci de exercițiu. Astfel dau dovadă de o mentalitate de creștere atunci când vine vorba despre matematică. Știu că îmi pot crește abilitățile dacă exersez și, faptul că nu sunt bun acum la matematică, se datorează doar lipsei de exercițiu.
În continuare vreau să-ți ofer câteva sugestii legate de limbajul pe care îl putem folosi în relație cu copiii ca să încurajăm dezvoltarea unei mentalități de creștere:
Atunci când întâmpini provocări sau obstacole, folosește exprimări precum „Pot să învăț ceva nou din această situație” sau „Nu știu cum să fac asta încă, dar pot să ajung acolo dacă învăț”. Acest lucru le va arăta copiilor că este în regulă să nu se descurce din prima și că învățarea este un proces continuu.
De exemplu, atunci când copilul reușește să facă ceva, în loc de „Ești atât de inteligent.” poți spune „Sunt mândră de tine pentru că ai muncit atât de mult la asta. Ai depus suficient efort și rezultatul este vizibil”. Acest lucru întărește ideea că succesul vine din efort și perseverență, mai mult decât din talent înnăscut.
Atunci când întâmpină situații dificile, copiii pot avea o gândire negativă legat de acea situație. Ajută-l să reformuleze aceste gânduri într-un limbaj care încurajează mentalitatea de creștere. De exemplu, atunci când copilul tău spune „Nu pot să fac asta”, încurajează-l să reformuleze acest lucru în „Nu mă descurc acum, dar pot învăța cum să fac asta prin practică.”
Mai exact, explică-i copilului tău cum creierul lor devine mai puternic pe măsură ce exersează. Când învață lucruri noi sau exersează o abilitate, creierul lor creează noi conexiuni care îl ajută să fie din ce în ce mai bun la ceea ce face. Poți folosi expresii precum „creierul tău se dezvoltă atunci când exersezi” sau „devii din ce în ce mai bun când îți antrenezi creierul”.
Lectura acestor cărți poate fi o modalitate excelentă de a întări ideea că reușitele se bazează pe efort și că este în regulă să faci greșeli atât timp cât înveți ceva din ele. Cum poți să-ți dai seama care povești sau cărți respectă acest principiu? Vezi cum reușește personajul principal să-și atingă scopul. Dacă personajul reușește să facă ceva datorită talentului sau doar pentru că el sau ea “a fost ales” sau este “special”, asta poate încuraja o mentalitate fixă. În schimb, dacă personajul reușește să-și atingă scopul prin învățare, efort sau perseverență, povestea respectivă respectă principiile unei mentalități de creștere.
Cartea Secretă a Învingătorilor (pentru copii cu vârsta între 7 și 10 ani)
Fiecare carte vine la pachet cu bonusuri
Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili (pentru adolescenți cu vârsta între 11 și 15 ani)
Fiecare carte vine la pachet cu bonusuri
Pachet pentru frați cu vârste diferite
(7-11 ani și 11-15 ani)
Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Cartea Secretă a Învingătorilor
Preț 147 lei + Transport gratuit
Pachetul conține Cartea Secretă a Învingătorilor și Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili.
Primești cărțile împachetate separat împreună cu bonusuri pentru fiecare volum comandat.
Fiecare carte vine la pachet cu bonusuri
Economisești 27 lei
Dacă îți dorești ca al tău copil să:
© Copyright 2024 Copii Remarcabili. Website creat de webactiv.ro