Cum poți să încurajezi MENTALITATEA DE CREȘTERE prin limbajul pe care îl folosești

Limbajul pe care îl folosim în viața de zi cu zi, mai ales în relație cu copiii, este foarte important. Poate părea neînsemnat, comparat cu provocările cu care avem de-a face, însă cuvintele, mai ales cele repetate constant, pot crea convingeri pe termen lung. În special atunci când cei care aud aceste cuvinte nu pot să facă diferența ușor între fapt și simple expresii pe care le folosim doar din obișnuință.

Ceea ce le spunem copiilor poate contribui la dezvoltarea mentalității lor și la modul în care ei fac față situațiilor pe care le întâmpină, începând de la școală și până la viața de adult. Cel mai probabil, fiecare dintre noi avem exemple de lucruri pe care credem că nu le putem face doar pentru că așa ni s-a spus la un moment dat și, încet, încet, am uitat să verificăm acea neputință.

Un mod ușor de a încuraja dezvoltarea mentalității de creștere la copii este prin a folosi exprimări și cuvinte care să o încurajeze. Carol S. Dweck, de la universitatea Stanford din Statele Unite, a studiat mentalitatea mai mult de un deceniu și a ajuns la câteva concluzii interesante. Mentalitatea conține toate convingerile și presupunerile pe care le avem. Este modul nostru unic de a vedea lucrurile din jurul nostru și ne influențează modul prin care acționăm sau reacționăm la tot ce ni se întâmplă. Însă atunci când repetăm o reacție, ea devine rapid obicei. Același lucru este valabil și pentru copii.

 

 

Haide să luăm un exemplu.

Dacă aud constant că nu sunt bun la matematică, de exemplu, sunt mai predispus să cred acest lucru și, în timp, să mă resemnez cu gândul că, pur și simplu, matematica nu este pentru mine. În schimb, dacă aud constant că e nevoie să exersez ca să fiu bun la matematică, problema nu mai este una de indentitate (identitate = nu sunt bun la matematică), ci de exercițiu. Astfel dau dovadă de o mentalitate de creștere atunci când vine vorba despre matematică. Știu că îmi pot crește abilitățile dacă exersez și, faptul că nu sunt bun acum la matematică, se datorează doar lipsei de exercițiu.

În continuare vreau să-ți ofer câteva sugestii legate de limbajul pe care îl putem folosi în relație cu copiii ca să încurajăm dezvoltarea unei mentalități de creștere: 

1. Fii un model pentru copii.

Atunci când întâmpini provocări sau obstacole, folosește exprimări precum „Pot să învăț ceva nou din această situație” sau „Nu știu cum să fac asta încă, dar pot să ajung acolo dacă învăț”. Acest lucru le va arăta copiilor că este în regulă să nu se descurce din prima și că învățarea este un proces continuu.

 

2. Vorbiți despre efort în loc de talent sau abilități înnăscute.

De exemplu, atunci când copilul reușește să facă ceva, în loc de „Ești atât de inteligent.” poți spune „Sunt mândră de tine pentru că ai muncit atât de mult la asta. Ai depus suficient efort și rezultatul este vizibil”. Acest lucru întărește ideea că succesul vine din efort și perseverență, mai mult decât din talent înnăscut. 

 

3. Încurajează-l să reformuleze într-un mod pozitiv lucrurile pe care și le spune.

Atunci când întâmpină situații dificile, copiii pot avea o gândire negativă legat de acea situație. Ajută-l să reformuleze aceste gânduri într-un limbaj care încurajează mentalitatea de creștere. De exemplu, atunci când copilul tău spune „Nu pot să fac asta”, încurajează-l să reformuleze acest lucru în „Nu mă descurc acum, dar pot învăța cum să fac asta prin practică.” 

4. Vorbiți despre creier și cum funcționează acesta.

Mai exact, explică-i copilului tău cum creierul lor devine mai puternic pe măsură ce exersează. Când învață lucruri noi sau exersează o abilitate, creierul lor creează noi conexiuni care îl ajută să fie din ce în ce mai bun la ceea ce face. Poți folosi expresii precum „creierul tău se dezvoltă atunci când exersezi” sau „devii din ce în ce mai bun când îți antrenezi creierul”. 

5. Citiți împreună cărți sau materiale care încurajează mentalitatea de creștere.

Lectura acestor cărți poate fi o modalitate excelentă de a întări ideea că reușitele se bazează pe efort și că este în regulă să faci greșeli atât timp cât înveți ceva din ele. Cum poți să-ți dai seama care povești sau cărți respectă acest principiu? Vezi cum reușește personajul principal să-și atingă scopul. Dacă personajul reușește să facă ceva datorită talentului sau doar pentru că el sau ea “a fost ales” sau este “special”, asta poate încuraja o mentalitate fixă. În schimb, dacă personajul reușește să-și atingă scopul prin învățare, efort sau perseverență, povestea respectivă respectă principiile unei mentalități de creștere. 

2 Cărți care le arată pas cu pas copiilor cum să-și dezvolte Mentalitatea de Creștere

Cartea Secretă a Învingătorilor (pentru copii cu vârsta între 7 și 10 ani)

Fiecare carte vine la pachet cu bonusuri

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili (pentru adolescenți cu vârsta între 11 și 15 ani)

Fiecare carte vine la pachet cu bonusuri

Pachet pentru frați cu vârste diferite

(7-11 ani și 11-15 ani)

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Cartea Secretă a Învingătorilor

Preț 147 lei + Transport gratuit

Pachetul conține Cartea Secretă a Învingătorilor și Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili.

Primești cărțile împachetate separat împreună cu bonusuri pentru fiecare volum comandat.

Pentru mai multe detalii despre Cartea Secretă a Învingătorilor (pentru copii cu vârsta între 7 și 11 ani), click aici.

Fiecare carte vine la pachet cu bonusuri

Economisești 27 lei

Dacă îți dorești ca al tău copil să:

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru web.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 69 lei

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă - Ce ar fi bine să știe adolescenții acum ca să facă primii pași către o viață împlinită

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 3 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili, Level UP și 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 139 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 267 lei

Preț: 228 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate în trei cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 2 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP

Preț: 99 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 178 lei

Preț: 151 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Toate împachetate în două cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care fac învățarea distractivă?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Încă nu te-ai hotărât? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul X (roșu) din colțul din dreapta sus