Arată-i copilului că învățarea este cheia pentru o viață mai bună

Arată-i copilului că învățarea este cheia pentru o viață mai bună

De obicei, copiii adoră să învețe lucruri noi. Însă dragostea de învățare le poate fi zdruncinată de anumiți factori. Unul dintre acești factori, poate că cel mai important, este motivul pentru care învață.

Când sunt mici, copiii învață din curiozitatea de a descoperi lumea care îi înconjoară. Cu cât cresc, învață din ce în ce mai mult pentru că… trebuie. Învăț pentru că îmi place se transformă în învăț pentru că trebuie să iau note bune sau învăț pentru că altfel suport anumite consecințe. Și, din păcate, pe măsură ce copiii cresc, învață din ce în ce mai mult pentru note.

De cele mai multe ori, uităm să le explicăm copiilor noștri de ce e important să învețe anumite lucruri.

Așa că iată 3 lucruri pe care poți să le faci ca să îl încurajezi pe copilul tău să iubească învățarea.

1. Fă cât mai multe legături între învățare și lucrurile care îi plac.

De exemplu, un copil foarte priceput la fotbal s-ar putea să nu înțeleagă la ce îl ajută matematica sau fizica. Însă, dacă îi explici cum anume îl ajută fizica sau matematica la fotbal, cum poate calcula distanța dintre minge și poartă, viteza cu care aleargă și unghiurile din care lovește mingea, sunt convinsă că îi vei stârni interesul. Repetă această metodă pentru orice materie sau subiect și vei vedea cum copilul începe să devină interesat de cât mai multe lucruri.

Încă un lucru important: fă cât mai multe legături de acest fel. Creierul iubește repetiția. Așa că, cu cât sunt mai multe legături între ceea ce iubește copilul deja și învățarea unui subiect, cu atât îl vei convinge mai repede. În plus, numărul mare de exemple face legătura să dureze.

2. Fă împreună cu copilul o listă de lucruri pe care vrea să le învețe 

Cred că este foarte important să aleagă copilul câteva lucruri care îi plac și pe care și le-ar dori să învețe. Este destul de greu să alegi ce ai de învățat pentru școală. Însă, libertatea de a alege ce vrea să învețe cu siguranță că îl va motiva să o facă până la capăt.

Așa că, recomandarea mea este să faceți împreună o listă cu pasiunile lui sau cu lucrurile care i se par interesante și să faceți împreună un plan ca să le poată învăța. (pentru că așa vrea el, nu pentru că trebuie)

3. Laudă progresul, nu rezultatul

Cu siguranță că fiecare dintre noi avem cele mai bune intenții atunci când ne lăudăm copiii.

Însă, felul în care o facem ar putea avea efecte nedorite pe termen lung.

Să-ți dau un exemplu:

Atunci când îi spui copilului tău: “Bravo! Ai făcut un desen extraordinar!”… el, defapt, înțelege că merită să primească laude doar atunci când face un desen extraordinar.

Sau, “Bravo! Ai luat 10!”… din nou, copilul înțelege că va primi laude doar atunci când va lua nota 10.

De ce s-ar putea ca asta sa nu aibă un efect benefic pe termen lung?

Cu toții știm că e nevoie de efort ca să reușești în orice îți propui. Partea mai puțin plăcută a succesului vine cu încercări, greșeli și multă perseverență. Însă, dacă copiii sunt obișnuiți să fie lăudați doar pentru rezultat, asta s-ar putea să-i facă să nu le placă procesul prin care ajung acolo. Sau, s-ar putea să le scadă foarte mult stima de sine atunci când fac lucruri care nu le ies din prima. Prin faptul că lăudăm doar rezultatul, este posibil să ne descurajăm copiii să iubească exersarea (pentru că, după cum bine știi, exersarea nu este întotdeauna perfectă). Și atunci, în încercarea de a-i motiva să devină mai buni, îi îndepărtăm tocmai de cel mai bun proces prin care pot obține asta.

Carol Dweck, autoarea cărții Mindset, a observat în cercetările sale impactul pe care îl au rezultatele asupra copiilor.

Copiii cu mentalitate fixă cred, de exemplu, că notele pe care le obțin la școală sunt pentru totdeauna. Pentru ei, notele unui test, o reușită sau un eșec, măsoară atât o anumită abilitate, cât și nivelul lor de inteligență (care rămâne constant pe tot parcursul vieții). Ei cred că rezultatele îi pot defini și, de aceea, fiecare rezultat are impact asupra lor.

Copiii cu mentalitate flexibilă, pe de altă parte, sunt de acord că un test măsoară o anumită abilitate, însă nu și că le evaluează nivelul de inteligență. Cu atât mai mult nivelul de inteligență pe viață.

Iată ce-ți propun în schimb, ca să încurajezi o mentalitate de creștere: laudă efortul.

Ca să încurajezi o mentalitate de creștere, oferă-i laude pentru: efort, strategii, progres, efort susținut, persistență, învățarea din greșeli, depășirea unor provocări.

Încearcă să nu oferi laude pentru: talent, pentru că “ești deștept”, pentru că “te-ai născut deștept”, abilități fixe sau pentru că nu a făcut greșeli. La urma urmei, învățarea vine natural la pachet cu momente în care nu știm, în care nu aprofundăm abilități la care excelăm și, mai ales, cu momente în care facem greșeli.

Iată câteva exemple:

“Wow! Cred că te-ai străduit foarte mult! Ai exersat din greu și evoluția ta arată asta. Ce metode ai folosit ca să obții la acest rezultat?”

“Super! Ai încercat tot felul de strategii pentru exercițiul acela de la matematică până când ai reușit să îl rezolvi. Cum te simți acum când ai reușit?”

“Mă bucur că nu ai renunțat când ți-a fost greu. Ești mulțumit de rezultatul pe care l-ai obținut?”

“Super! Mă bucur că ai încercat mai multe metode și ți-ai dat seama cum poți să rezolvi problema. Ce metodă vei folosi data viitoare la acest exercițiu?”

Sunt sigură că vei găsi formulările cele mai potrivite pentru orice lucruri grozave face copilul tău.

Dacă îți dorești să ai alături încă un aliat de nădejde în dezvoltarea unei mentalități de creștere, îți recomand cartea noastră:

Cartea secretă a Învingătorilor. 10 idei extraordinare pentru Copii Remarcabili. (pentru copii cu vârsta între 7 și 11 ani)

Am adus principiile unei mentalități de creștere în mâinile copiilor pentru a putea ajuta la creșterea unei noi generații. O generație care are o stimă de sine sănătoasă, motivație potrivită și o voință de neclintit în fața provocărilor pe care le vor întâlni pe parcurs.


Dacă îți dorești ca al tău copil să:

  • își crească încrederea de sine și să își crească rezistența în fața provocărilor
  • scape de plictiseala de zi cu zi

  • aibă o atitudine potrivită față de greșeli, să nu se mai teamă de ele și să le vadă ca pe o oportunitate de învățare
  • înțeleagă mai bine cum funcționează creierul și să iubească învățarea
  • pună bazele unei mentalități de învingător care îi va fi de folos toată viața
  • descopere puterea interioară și să-și crească abilitățile de a rezolva probleme
  • se distreze în timp ce învață


Vezi mai multe detalii și comandă cartea acum.

Pe curând,
Cozmin și Adina

Distribuie pe:

Facebook
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru web.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 69 lei

13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă - Ce ar fi bine să știe adolescenții acum ca să facă primii pași către o viață împlinită

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 3 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili, Level UP și 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

Preț: 139 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 267 lei

Preț: 228 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Cartea 13 Secrete pentru o Carieră Remarcabilă

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Fișe practice care transformă învățarea într-o plăcere și îi încurajează pe tineri:

-Să înceapă cel puțin o pușculiță de economii, să-și clarifice care sunt lucrurile pe care și le doresc pe termen lung și cum să înceapă să pună bani deoparte - un obicei esențial în educația lor financiară care le va fi de folos toată viața.

- Să testeze un model prin care să fie atenți la cheltuielile lunare astfel încât să nu-și depășească bugetul și să se obișnuiască să-și cheltuie banii într-un mod înțelept.

- Să-și facă un plan concret, gata de pus în practică, pentru propria afacere, chiar dacă drumul pe care aleg să pornescă în viață nu duce neapărat la antreprenoriat. Credem că ar fi potrivit ca orice tânăr să experimenteze toate formele prin care poate să aducă valoare celorlalți și prin care să primească valoare înapoi, măcar o singură dată. Fiecare rol, fie că vorbim despre cel de angajat, liber profesionist sau antreprenor vine la pachet cu lecții valoroase care ne ajută să ne dezvoltăm și care ne ajută să ne formăm abilități diferite de care ne putem bucura toată viața.

- Să descopere cum este să lucrezi în diverse domenii înainte să aleagă ce vor să facă după finalizarea liceului.

- Să afle legătura dintre orice pasiune, abilitate sau valoare personală și carierele care există. Sau, de ce nu, chiar să-și lase imaginația să zboare și să descopere cum ar putea, printr-un mix de abilități specifice, să facă primii pași către o carieră nouă, așa cum au făcut-o mulți alți pionieri.

Toate împachetate în trei cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cele 2 cărți sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP

Preț: 99 lei

*Cărțile sunt împachetate în aceeași cutie

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili și Level UP + Materiale

Preț de listă: 178 lei

Preț: 151 lei

*Fiecare carte este împachetată individual într-o cutie atractivă alături de materiale

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Cartea Level UP

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Un poster grozav cu ideile principale din Level UP, care să te inspire în fiecare zi, perfect pentru camera ta

- Un poster cu care să poți să-ți urmărești progresul și care să te ajute să aplici informațiile pe care le afli în carte

- Fișe care te ajută să-ți setezi obiective grozave, care contează pentru tine și care te ajută să le atingi mai ușor.

- Un test distractiv prin care descoperi ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt lucrurile care îți plac și pentru care ți-ai dedica timpul oricând. Vei vedea că, în multe cazuri, acolo se pot ascunde adevărate comori, care, cu dedicare, se pot transforma în superputeri cu care să ajuți lumea din jurul tău.

Toate împachetate în două cutii atractive.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care stârnesc curiozitatea față de informații, motivează și ajută la aplicarea principiilor pe care le învață?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Vrei să alegi un alt pachet? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul roșu [X] din colțul din dreapta sus.

Alege una dintre variantele de mai jos. Îți dorești să primești doar cartea sau vrei să adăugăm în pachet și materiale adiționale care fac învățarea distractivă?

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili

Preț: 69 lei

Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili + Materiale

Preț: 89 lei

Ce primești când plasezi comanda?

- Cartea Secretă a Adolescenților Remarcabili. 10 idei extraordinare pentru o mentalitate de creștere

- Poster cu mesaje care stimulează mentalitatea de creștere

- Activitate practică: construiește un Vision Board. Un Vision Board este un instrument distractiv care să te ajute să rămâi concentrat pe lucrurile care contează pentru tine, să te ajute să reflectezi asupra obiectivelor tale zi de zi și să te inspire ori de câte ori ai nevoie de o picătură de motivație.

- Stickere haioase și semn de carte motivațional

- Calendar pentru atingerea obiectivelor

- Fișe de lucru pentru obiective

Toate împachetate într-o cutie atractivă.

Încă nu te-ai hotărât? Închide selecția și revino la pagina de mai devreme cu un click pe butonul X (roșu) din colțul din dreapta sus